Dit is wat ik ervan weet, van Hemelvaart

Vandaag vaart Jezus ten hemel. Hij wordt Gods rechterhand. Hij is al die tijd op aarde geweest. Hij is 33 jaar als hij het fysieke leven verlaat. Al een flinke tijd daarvoor heeft God de eerste mens Adam gemaakt en uit zijn rib Eva. Met het maken van de eerste mens kondigt God de komst van de Messias aan. Ooit zal er een mens zijn, de zoon van God die plaats zal nemen naast God. So far so good, maar dan gaat het mis. De engelen namelijk, waren tot nu de hoogste wezens geweest onder God. En die plaats naast God in de hemel was aan Lucifer beloofd. God schept op de zesde dag een nieuw wezen, naar zijn evenbeeld. Lucifer, die God als zijn vader ziet, kan dit niet verkroppen en ontketent een hemelse oorlog die hij enerzijds wint en anderzijds verliest. Hij krijgt het voor elkaar om die verachtelijke mens uit het paradijs te verjagen, door hem van de boom der kennis van goed en kwaad te laten eten. Het eeuwige leven wordt de hoogmoedige mens hiermee ontnomen. In ruil voor deze wraak levert Lucifer zijn hemelse positie in en hij zal vanaf die dag zijn onderkomen moeten zoeken in de krochten van de hel. Jezus sterft voor onze zonden met Pasen, staat 3 dagen later op uit de dood. Hij blijft niet op aarde maar vaart na 40 dagen ten hemel. Vandaag dus. En over 10 dagen, met Pinksteren, komt hij als heilige geest en trooster terug op aarde. Op deze manier kan God in onze harten wonen.

[...] Plotseling kwam er uit de hemel een geluid dat leek op een enorme windvlaag en het vulde het hele huis, waar zij zaten. Op hun hoofden vertoonden zich tongen als van vuur, die zich verdeelden, en het zette zich op ieder van hen. Zij werden allen vervuld met de Heilige Geest en begonnen in vreemde talen te spreken, zoals de Geest het hun gaf uit te spreken [...].

Dat wordt niet zomaar een dag. Net als vandaag.

Vroeger stonden de mensen op Hemelvaartsdag al om drie uur 's nachts op om zingend en blootsvoets op het gras te dansen. Dat heette dauwtrappen. Het dauw op het gras zou een zuiverende werking hebben.

Reacties

Populaire posts