Piektijd

Ik zag een film over twee mensen die verliefd op elkaar werden doordat ze een gesprek hadden over wijn. De man kon heel mooi vertellen over de Pinot druif en hoe kwetsbaar die was en dat de wijnboer heel goed voor dit type druif moest zorgen en dat de kwaliteit van de wijn dus afhing van de zorgzaamheid van de boer en zijn gevoel voor de druif. Als kijker wist je dat hij het over zichzelf had; gescheiden man wordt dodelijk verlegen van mooie vrouw die vol aandacht naar hem luistert.
Toen vroeg hij aan de vrouw: 'En jij? Wat heb jij eigenlijk met wijn?'
De vrouw begon niet over een specifieke druif maar meer over wijn in het algemeen. Dat er zoveel verschillende soorten waren en dat ze allemaal hun eigen karakter hadden en dat zij het fijn vond dat ze goed was in proeven. En dat als er een wijn was die zo bijzonder was en als je dan het voorrecht had die te ontdekken, dat er dan een geschiedenis aan vast zat, met wijnboeren en hellingen en weer en wind en regen. En dat een wijn zijn piek kon bereiken om daarna af te takelen. Het leken net mensen die wijnen, zoals zij erover vertelde.
De man vertelde dat hij een Chateau Bladiebla had uit '61 die op zijn piek was. En zij reageerde met een 'No way.' Het was een Amerikaanse film. Ze zei dat hij die wijn als de wiedeweerga moest opdrinken nu die op zijn piek was. Dat het misdadig was als hij zou wachten. Dat de aftakeling ieder moment kon inzetten. Ze waren overigens niet bij hem thuis, want anders had hij die wijn natuurlijk gepakt. Nu het uitgelezen moment voor zo'n puik wijntje gaande was.
'Ik heb steeds het juiste moment afgewacht.' En hij doelde daarmee op een hereniging met zijn ex.
'Het moment dat je een Chateau Bladiebla drinkt, ís het juiste moment.'
Later in de film zag je de man dat juiste moment beleven. Hij maakte de goddelijke wijn soldaat in een hamburgertent, drinkend uit een kartonnen beker. Een nogal sneu hoogtepunt. Hij had het bij de wijnvrouw namelijk goed verbruid, even daarvoor. Maar later leek het toch nog goed te komen tussen deze twee wijnkenners. Gelukkig nog net in piektijd.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts